Brieven

#StayStrongNouri

Ik heb er geen woorden voor. Uit mijn pen stroomt: „Heel veel sterkte en kracht gewenst in deze moeilijke tijd.” Net als vele Nederlanders leef ik mee met Abdelhak Nouri, ook bekend als Appie, zijn mooie familie en alle betrokkenen. Dit is een harde klap die voelbaar is in alle hoeken van Nederland. Het komt hard aan als een jonge, bewegelijke belofte uit het niets ter aarde stort en bewegingloos wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Ik moet eerlijk bekennen dat het voorval mij ook bezighoudt. Helemaal na het zien van de vlog van Nouri op de dag van zijn debuut voor Ajax op YouTube. Tussen mijn dagelijkse activiteiten door blijft de onzekere toekomst van Nouri mijn gedachten domineren. Ik zag honderden mensen op een pleintje staan terwijl ze „Nouri” riepen. Ik zag duizenden berichten op social media en tientallen artikelen die aan hem gewijd waren. Het ene nog mooier dan het andere. De emoties, de tranen en de onbeschrijfelijke liefde voor het jonge voetbalwonder uit Amsterdam-West. 

Duidelijk is het: iedereen houdt van Nouri! Maar als wij straks weer ons leven oppakken en Nederlanders van Marokkaanse afkomst blijven bestoken met negatieve framing, islamhaat en vooroordelen, dan zijn onze intenties, hoe goedbedoeld ook, richting Nouri en zijn familie, triviaal en moreel betekenisloos. Je kunt een individu niet van zijn gemeenschap lostrekken en zeggen: hij is een goeie. Of erger: hem claimen, terwijl je de rest van de gemeenschap blijft bejegenen met onwaarheden, argwaan en angst. 

Het feit is: Nouri is en blijft een Nederlander van Marokkaanse afkomst. Dezelfde gemeenschap die sinds 9/11 dagelijks openlijk wordt aangevallen. Moslimhaat is een groot probleem in Nederland. Het politieke discours draagt bij aan de toename van aanvallen op moskeeën en moslims. Wilders, die Pim Fortuyn nog bekritiseerde, is nu zo ver doorgeschoten dat zelfs Pim Fortuyn zich in zijn graf omdraait. 

Er zijn meer Nouri’s en zij mogen niet onbevangen Nederlander zijn, als het aan menig politicus, academicus en miljoenen Nederlanders ligt. Nederlanders van Marokkaanse afkomst lopen iedere dag kans etnisch geprofileerd te worden of uitgemaakt worden voor kut- Marokkaan en terrorist. Als Nouri ergens had gesolliciteerd, was hij waarschijnlijk geweigerd om zijn achternaam. Werkgevers kunnen en mogen sinds dit jaar het zusje van Nouri weigeren als ze een hoofddoek draagt op het werk. Dit zijn maar enkele voorbeelden uit de praktijk.

Willen wij graag een betekenisvolle en een positieve bijdrage leveren voor Nouri en zijn zusje, laten wij dan niet alleen bidden voor zijn spoedige herstel, maar laten wij ook iets doen tegen islamhaat in de samenleving, zodat de andere Nouri’s een eerlijke kans krijgen op de arbeidsmarkt en elders in hun land, Nederland.

Deze brief verscheen op 19 juli 2017 op de website van de NRC.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/19/staystrongnouri-maarjezusjekrijgtgeenbaan-12158360-a1567244 

Voor informatie en boekingen:

Info@bureauvandam.nl 

Bureau Van Dam

Kijk ook eens op:

www.nederlandwordtbeter.nl

Bureau Van Dam

Jerry Afriyie 2021 ©